Fagdagar MR mat 2020

Laster Arrangement

Vi gleder oss til å ønske dere velkommen til årets fagdager for lokal mat og drikke! 

Den økte interessen for lokal mat og drikke og autentiske matopplevelser gir konkurransefortrinn for spisesteder og matprodusenter som tilbyr mat med historie. Miljøutfordringene verden står overfor, styrker oppmerksomheten omkring bruk av natur- og kulturverdier i opplevelsesproduksjonen. Det er derfor en voksende trend å tilby bærekraftige råvarer og lokale spesialiteter. Hvis mulighetene fullt ut skal la seg realisere, kreves tverrfaglig kompetanseheving langs verdikjeden fra jord og fjord til bord.

Vi får høre inspirerende og lærerike innlegg fra:

Annie Byskov som driver Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Foruten gleden ved hardt arbeid og klare prioriteringer, hva ligger bak suksessen med Annis Pølsemakeri?  I dag jobber 25 personer i produksjon og butikk på Ringebu, mens sønnen Daniel og hans fem medarbeidere styrer «avleggeren» i Mathallen i Oslo. Som selvstendig slakter lager de absolutt alle varene selv og tilbyr alt innen kjøtt, slakt, pålegg, ferdig stekte produkter, pølser, pålegg og spekemat.

Jan Sverre Sivertsen (Sivert) er partner og rådgiver i 2469 Reiselivsutvikling AS, polfarer og strategirådgiver.
Han har ledet flere utviklingsprosjekt innen reiseliv i Møre og Romsdal, og er prosjektleder for det treårige prosjektet «Reiseliv, mat og kultur i Møre og Romsdal» i regi av fylkeskommunen. Sivert har bistått i utvikling av masterplaner innen reiseliv, vært prosessleder for produktutviklingsprosesser og vært rådgiver for nettverk og gründere innen opplevelsesnæringene. I over ett tiår jobbet han med kommersielle reiselivsopplevelser på Svalbard, som guide, markedssjef og som konsernsjef. Med sin lange operative og brede rådgiverfaring fra reiselivsutvikling har Sivert dybdekunnskap om næringen og utvikling av denne.

Vilde Haarsaker, prosjektleiar i Agrianalyse.
Vilde Haarsaker har holdt foredrag og skriver kronikker i m.a. Nationen og i Klassekampen omkring dette temaet. Mye tyder på at manglende basiskunnskap hos folk flest, politikere, journalister, naturvernere og «mateksperter» er i ferd med å gjøre ubotelig skade. «Slutt å spise kjøtt» synes å være et av de enkle slagordene som har sterk appell for tiden. Vilde gir oss gode argumenter for hvorfor lokalproduksjon og gras- og beitabasert kjøttproduksjon er bærekraftig.

 

MRmat foregår på Grand hotel Bellevue på Åndalsnes og på Rauma vgs.

Kontaktperson: Rita Natvig – Matnavet på Mære – tlf 99 41 09 87 – ritna@trondelagfylke.no

Onsdag 11.mars

09.30   Registrering og kaffe på Grand Hotel Bellevue, Åndalsnes
10.00   Velkommen til MRmat – Matnavet på Mære og Fylkesmannen
10.10   Åpning av årets fagdager ved ordfører i Rauma kommune, Yvonne Wold
10.20   Historien om Annis Pølsemakeri v/ Anni Byskov
11.00   Bærekraft – hva betyr det for deg som matprodusent eller reiselivstilbyder? v/Jan Sverre Sivertsen
11.30   Benstrekk og kaffe
11.50   Klima og bærekraftig matproduksjon i et større perspektiv v/Vilde Haarsaker
12.30   Lunsj

14.00-17.00
Kursene starter. Se detaljerte kursbeskrivelser nederst på siden.

18.00  Vinsmaking på Grand Hotel Bellevue med lokale viner fra Tuen gård. Kr 300.

19.30   Festmiddag på Woldstad gård, Isfjorden
Felles transport fra hotellet kl 19.10. Kr 495.

Torsdag 12.mars

09.00 – 16-.00  Kursene fortsetter.

Klikk her for påmelding

 

BAKEKURS 
Kurset er et dypdykk i Ille brøds metode for surdeigsbrød, bakt med gamle kornsorter. Målet er at deltakerne skal få mer kunnskap om hvordan man kan benytte seg av urkorn- og landsorter for å bake saftige, luftige surdeigsbrød.
Kursholder: Martin Fjeld, Ille brød
Tid: Onsdag 11.mars kl 14.00-17.00 og torsdag 12.mars kl 9-16.
Sted: Rauma vgs.

MENYKURS
Dette kurset gir deg innblikk og ideer til hvordan man bruker lokale produkter til å fremme bærekraftig og lønnsomme menyer til dine gjester. Det blir fokus på kortreist kjøtt som sau, geit og hjort, samt villfanget fisk fra fjorden. Det blir også fokus på ulike tilberedninger på grønnsaker basert på sesong og fokus på mer bruk av grønnsaker i menyen. Kurset deles inn i demonstrasjon fra kokkene, en deltakende del der deltakerne er med å lager mat, og en teoretisk del der vi fokuserer på økonomi og planlegging.
Kurset passer for alle som serverer mat og ønsker inspirasjon til videreutvikling av egne konsepter og produkter.
Kursholder: Espen vesterdal Larsen fra Kulinarisk Akademi
Tid: Onsdag 11.mars kl 14.00-17.00 og torsdag 12.mars kl 9-16.
Sted: Rauma vgs.

KJØTTFOREDLINGSKURS
Er pølse pølse? Flere og flere ønsker å tjene mer penger på eget kjøtt. Da må hele dyret selges – og dette krever utvikling av unike foredlede produkter, spesielt av produksjonskjøttet. Demo nedskjæring sau og produksjon av pølser og burgere. Det blir gjennomgang av resepter, kalkyler og prissetting, utstyr og effektiv produksjon.
Kursholder: Anni Byskov, Annis Pølsemakeri
Tid: Onsdag 11.mars kl 14.00-17.00 og torsdag 12.mars kl 9-16.
Sted: Rauma vgs.

VIN OG BÆRDRIKKER
Er det mulig å produsere vin av norske bær, frukt og blomster? Dette får du mer innsikt i på dette kurset som foregår på Vingården Tuen i Isfjorden.Johan Setnes tappet sin første vin på flaske i 1980. Siden har han eksperimentert og funnet råstoff i Romsdal sin flotte natur og bruker dette som ingredienser i vinen. Han har fått vinen bedømt av kjente vinsmakere og fått terningkast 6 på rognebærvinen sin. Han har akkurat gitt ut en ny bok om vin og arrangerer vinkurs og vinsmaking på hjemgården Tuen Gård.
Tid: Onsdag 11.mars kl 14.00-17.00 og torsdag 12.mars kl 9-16.
Sted: Rauma vgs. og Tuen gård.

REGELVERK OG MERKING AV PRODUKTER
Kursholder: Gry Gjerde, Mattilsynet
Tid: Onsdag 11.mars kl 14.00-17.00
Sted: Rauma vgs.

MILJØSERTIFISERING
Miljø i praksis for små bedrifter. Mari Melbø Rødstøl er både miljøfyrtårnkonsulent og sertifisør, men er også medeier i kafeen Sødahlhuset som har satt miljø som standard for alle rutiner i driften siden oppstarten i 2012. Hun vil fortelle om ulike miljøsertifiseringsordninger for små bedrifter, og fortelle om sine erfaringer fra kafeen Sødahlhuset. Det vil også bli en workshop der vi går igjennom mulige miljøforbedringer innen innkjøp, energi, transport og avfall i bedriftene til deltakerne.
Tid: Onsdag 11.mars kl 14.00-17.00
Sted: Rauma vgs.